SK | EN
Miroslav Stoch powered by FSAgency.eu

Football Service Agency

10 rokov od prvého titulu

10 rokov od prvého titulu

Autor: FSA, 01.05.2020

Začiatkom mája uplynulo desať rokov, čo sa Miňo Stoch zapísal do dejín holandského futbalového klubu FC Twente.

Football Service Agency

Miňo prišiel do holandského Enschede s cieľom nazbierať čo najviac zápasovej praxe v mužskom futbale. Ako sa ukázalo, ročné hosťovanie z FC Chelsea bolo výborným krokom. Odchovanec Nitry a Chelsey v Holandsku nielenže pravidelne nastupoval, ale vďaka výborným výkonom a vysokej produktivite sa stal lídrom mužstva, ktoré sa pod vedením skúseného anglického trénera Steva McClarena pomerne prekvapujúco tešilo zo zisku majstrovského titulu. Prvého a dosiaľ jediného v histórii klubu z provincie Twente.

"To bola sezóna, kedy si všetko sadlo na sto percent. V mužstve sa skĺbili všetky komponenty a my sme neustále víťazili. Nikto nás pritom nepovažoval za favorita súťaže. Keď si s odstupom času pozriem súpisky mužstiev, s ktorými sme bojovali o špicu, teda PSV, Feyenoord či Ajax, tak až krútim hlavou, že čo sa nám vlastne podarilo. Je skvelé, aký úspech sme dosiahli," povedal Miňo, ktorý si aj po desiatich rokoch presne vybavuje chronológiu udalostí.

"Bol to boj do posledného kola. Druhého mája sme hrali v Brede, vedeli sme, že ak vyhráme, titul bude náš. Zvíťazili sme 2:0, mne sa podarilo dať gól, takže to bola tá najlepšia bodka za sezónou. Oslavy nemali konca kraja. Cestou domov išiel náš klubový autobus ako v koridore. Všade húfy ľudí, na krajnici, vedľa cesty, na nadjazdoch, a to ešte pršalo, bolo chladno. Nám fandila celá oblasť Twente. Bola to neskutočná podpora," loví v spomienkach ´de kleine Man´, ako Miňa v Holandsku neraz pomenovali.

Nízky postavou, vysoký výkonmi. Miňo je do histórie FC Twente zapísaný zlatými písmenami. "Je to jediný titul v histórii klubu. Pri príležitosti desaťročného jubilea bola vydaná pamätnica, ktorú mi jej autori poslali aspoň v elektronickej podobe. Bolo krásne vidieť tie fotky."

Špeciálna pamiatka bola venovaná Cheickovi Tiotému, reprezentantovi Pobrežia Slonoviny, ktorý pred tromi rokmi zomrel na zlyhanie srdca. "Cheick bol skvelý hráč, neuveriteľný pracant, technicky výborný a tímový futbalista. Neskôr prestúpil do anglického Newcastlu a už ako hviezda z Premier League do Číny. Tam sa bohužiaľ stalo, čo sa stalo. Je mi to doteraz veľmi ľúto," vzdal hold svojmu bývalému spoluhráčovi.

Pamätný zápas

"Bolo ich viacero, veď okrem ligy sme hrali aj v Európskej lige. Dokonca proti neskoršiemu môjmu tímu Fenerbahce. Ale z ligy sa mi najviac vydaril domáci duel proti Brede, ktorý sa mi z 0:1 podarilo otočiť. Najprv ´panenkovskou´ penaltou a potom pekným gólom pod brvno. Nakoniec sme vyhrali 3:1." Hralo sa 12.12.2009.

Slovenská enkláva

"V tom čase pôsobil v klube aj Andrej Rendla. Trávili sme spolu veľmi veľa času, lebo obaja sme tam boli sami, takže nonstop sme niečo robili. V mládeži bol vtedy aj Filip Oršula, takže bolo s kým sa rozprávať aj po slovensky (smiech)."

Rok 2010 bol pre Miňa mimoriadne vydareným. Nielenže získal svoj prvý majstrovský titul, ale zároveň sa s reprezentáciou Slovenska prebojoval na majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike. "Bol to veru silný rok. Vydarená klubová sezóna, následne vydarený turnaj a k tomu ešte veľký prestup do Fenerbahce," opisoval zhluk významných udalostí, ktoré lemovali začiatok budúcej veľmi úspešnej kariéry.

Football Service Agency Autorské práva Football Service Agency (F.S.A., s.r.o., Kmeťkova 16, 949 01 Nitra, IČO: 36 546 291). Všetky práva vyhradené. Akékoľvek použitie častí textu a citácií v inom ako uvedenom kontexte, ich rozmnožovanie a šírenie bez predchádzajúceho písomného súhlasu F.S.A., s.r.o. je zakázané.

Zápasy

1 Jul 2020
Superleague
0:2
Miroslav Stoch: 73 '
4 Jul 2020
Superleague
2:2
Miroslav Stoch: 61 '
8 Jul 2020
Superleague
0:0
Miroslav Stoch: 61 '
12 Jul 2020
Superleague
0:1
Miroslav Stoch: 71 '
3 Oct 2021
Česká liga
0:2
Miroslav Stoch: 75 '
16 Oct 2021
Česká liga
3:1
Miroslav Stoch: 70 '
Gól Gól, Žltá karta Žltá karta
Miroslav Stoch

Miroslav Stoch

Dátum narodenia 19.10.1989
Výška 168 cm
Váha 64 kg
Herný post krídelník
Aktuálny klub
  Úplny profil hráča »

Najnovšie video

Miroslav Stoch - Gól do siete Slavie Praha